2012. január 5., csütörtök

Együtt a neten is - www.intergeneracio.hu

Az Örökifjak Csapata csatlakozott az Intergenerációs kiáltvány felhívásához! Csatlakozzatok minél többen!


Fotó: http://idosnet.blog.nlcafe.hu


INTERGENERÁCIÓS KIÁLTVÁNY

Felhívás a Legnagyibb Generációhoz és a legkisebbekhez,

6 millió magyar állampolgárhoz

2012 legyen valóban az időseké és unokáiké az interneten is!

2012 a generációk közötti szolidaritás éve (is) lesz


Előszó
Az Európai Unió a 2012-es esztendőt az Aktív időskor és a generációk közötti szolidaritás évének nyilvánította. Az Információs Társadalmi Érdekegyeztető Fórum (Inforum) ahhoz keres partnereket, hogy az Unió eme kiemelt évében történjen végre előrelépés az idősebb generációk (információs) társadalmi befogadása terén. Szeretnénk, hogy változzon az idősekről alkotott, gyakran negatív kép, s az 50 feletti generációk tagjai (hazánkban 4 milliónyian) ne legyenek a társadalom számkivetettjei. Szeretnénk, ha több figyelem jutna életük, mindennapjaik, munkavállalásuk, családi kapcsolataik problémáira, azok nyilvános tárgyalására. Fontos lenne, hogy a modern korban ők is hozzájuthassanak azokhoz az előnyökhöz, amelyeket az infokommunikációs technológiák (mobil- és okostelefonok, számítógépek, az internetes szolgáltatások és a közösségi oldalak) nyújtanak a digitális eszközökkel bíró, náluk fiatalabbak számára.
Ezért az Unoka-Nagyszülő Informatikai Versenyt életre hívó, a generációk közötti szolidaritást az informatika világában képviselő Inforum felhívással fordul a vállalkozások, intézmények, önkormányzatok, a civil szervezetek, a közigazgatás és az Országgyűlés képviselőihez, hogy csatlakozzanak az Y012 mozgalomhoz: saját eszközeikkel adjanak teret, segítséget az 50 feletti generációk tagjainak (és azok fiatal partnereinek), hogy szeretetteljes, aktív, hasznos, életük legyen. A 2012-es év a szolidaritásé, az összefogásé, egymás segítéséé. Az idősebbek az értékeket, a tudást, a tapasztalatot, a hagyományokat és a kedvességet kínálhatják a fiataloknak, s ők pedig a szeretetet, a mozgékonyságot, a korszak stílusát, a technikai ismereteket, eszközeinek kezelését adhatják cserébe. A családi összefogás éppen a válság sújtotta időben értékelődik fel, s így fontossá lesz a generációk közötti összefogás minősége is. Úgy véljük, nem csak a ma nyugdíjasai életéről, sorsáról kell gondolkodnunk, hanem az 50 év feletti veszélyeztetett kor- és sorstárs-csoportokéról is. Bár tudjuk, hogy nem egyformák a még aktív és inaktív 50 pluszos korcsoportok problémái, úgy véljük, felhívásunkkal az idősödés kérdéskörének széles horizontjára hívjuk fel a figyelmet.
Az összefogás eredményéről hónapról-hónapra tájékoztatást adunk, weben, médiában, személyesen. A legjobb, legszebb, legemberibb megoldásokat keressük, gyűjtjük, hirdetjük. Ha mi, némiképp fiatalabbak tehetünk azért, hogy az idősödő társadalom tagjai boldogabbak legyenek, akkor azt magunkért is tesszük: a mi időskorunk méltóságáért.
És mert szeretjük és becsüljük szüleinket, nagyszüleinket.


1 megjegyzés:

  1. A leginkább aktuálissá vált problémára hívja fel a figyelmet az Európai Unió határozata. A nemzedékek között feszülő ellentétek csökkentésére tett indítvány időszerű. Az európai társadalmi folyamatok egyértelműen a munkanélküliség növekedését és a családok nagyszámú szétesését generálták, de ezt a helyzetet tovább rontja a népesség elöregedése. Ezek a kedvezőtlen trendek olyan problémákhoz vezethetnek, amelynek elkerülése mindannyiunk érdeke. Megváltoztak az egyéni szerepek és a tudásfogalom is módosult. A munkahelyeken fiatalok töltik be a vezetői szerepet, mivel ők rendelkeznek azokkal a készségekkel, amelyekkel megfelelően reagálnak a kor kihívásainak. Míg a nyugdíjkor kitolódik, addig éppen az a helyzet áll elő, hogy az '50-60-as generáció lesz egyik napról a másikra munka nélküli. A nemzedékek közötti szolidásra talán soha ilyen nagy szükség nem volt, mint manapság.

    VálaszTörlés